TOP termékek

entikvarium.hu e-könyv letöltő oldal - ezen az oldalon e-könyveket tud letölteni - tökéletes e-könyvek e-könyvolvasóra

A magyar nép élce

A magyar nép élce
A magyar nép élce
A sorozat új kötete Jókai akadémiai székfoglalójának szövegével kezdődik. A magyar néphumorról szóló előadást 1860. január 30-án olvasta föl tudóstársai előtt. De már előtte, 1856-tól haláláig (és utána) számos kiadásban jelentek meg anekdotagyűjteményei. Jókai folklórtörténeti jelentőségét utószavában Lukácsy Sándor, a sorozat szerkesztője így összegzi: "a néphumor nagy része az ő munkássága révén vált közkinccsé". A székfoglaló bátran emeli ki a nemzeti liberalizmus alapgondolatait a Habsburg abszolutizmus korszakában; kulcsmondatai: "A humor csak szabadelvű és felvilágosult népek tulajdona" ; " A néphumor nyilai mindig az uralkodó visszaélések ellen voltak intézve"; "Oly gazdag és oly kizárólag sajátságos adománya a humorra ritka népnek van, mint a magyarnak." Jókai túlzó szerénységgel úgy nyilatkozik, hogy a magyar néphumor "elszórt adalékait" tartalmazó kötetei túl fogják élni szépirodalmi munkásságát. Első kongeniális kritikusa, Arany János szerint adomagyűjtő hajlama megmutatja, "mennyire szereti mindazt állandósítani emlékezetében, amit az életben érdekesnek, jelentősnek talál". ; A kötet bőséges válogatást közöl Jókai adomagyűjteményéből és különböző humoros kiadványok legjavából. Az adomákat tárgyuk, jellegük szerinti csoportosításban olvashatjuk (pl. Mátyás királyról szólók, nevezetes férfiakhoz kapcsolódók, tájadomák, "osztályokhoz" - értsd: foglalkozási ágakhoz - fűződők stb.), de a gyűjtés az általános népismeret más területeire is átnyúlik, népmesékre, sírfeliratokra, népszokásokra, nyelvsajátosságokra és nehezebben besorolható "elegyes" darabokra. Jókai olyan jelentőséget tulajdonít a magyar nép adomáinak a prózában, mint a népdalnak a nemzeti költészetben: 'Semmi népleírás oly jól nem rajzolja a nemzet életét, jellemét, uralkodó eszméit, mint ahogy képes az önmagát rajzolni adomáiban." - Jókainak ez a kevéssé ismert munkája nem csak a sorozat gyűjtőinek - széles körben ajánlott.

Hogyan kapom meg az e-könyvet? i Csak tegye a kosárba a terméket (klikkeljen a kosár gombra) és utána menjen végig a regisztrációs folyamaton. (ezt csak egyszer kell megtennie) Miután bankkártyával kifizette a terméket, lépjen be a fiókjába a jobb felső sarokban található bábu ikonnál. Miután a belépés megvolt a megrendelések menüpontban megtalálja a megvásárolt tartalmat/tartalmakat. Klikkeljen rá és azonnal elkezdődik az e-könyv letöltése. Alapértelmezett "letöltés" mappába tölti le a számítógépén. Ezután másolja be az e-könyvolvasójába a letöltött e-könyv fájlt. (Kindle készülékeken a documents mappába kell bemásolni)

Működik az e-könyv olvasómon? Minden e-könyvolvasón olvasható a nálunk vásárolt e-könyv. 

Lehet nagyítani? Igen. Lehet változtatni a betűtípust és méretet. A letöltött e-könyveink ugyan olyanok mint a papírra nyomtatott könyvek.

 

390 Ft
Adatok
Cikkszám
JM049